dimecres, 24 de novembre del 2010

A Catalunya, govern progressista


Veiem els vents que bufen a Europa. Avui mateix vèiem els estudiants de les universitats angleses manifestar-se davant els increments abusius de les taxes del govern Cameron-Clegg, d'un govern conservador amb el suport dels liberals.

Els mercats imposen plans d'ajustos que les dretes europees aplicant amb severitat. Deia Felipe González a Badalona, que l'ajust espanyol si es llegeix la "lletra petita", té més sensibilitat social que les receptes que ens volen imposar.

Mentre el socialisme europeu ha d'aconseguir que el malestar als carrers d'Europa es pugui convertir en un triomf, pas a pas, a Catalunya votem diumenge.

Hem sentit algunes propostes de Mas: rebaixa del 25% del pressupost de la Generalitat, hem sentit també les desgravacions fiscals per les mútues sanitàries. Sabem que Rajoy i Sánchez Camacho no tenen gaires escrúpols en provar el discurs antiimmigració. I Rajoy va deixar anar que Cameron és una referència.

Som temps d'ajustos i de reformes. Governi qui governi. Però hi ha molt en joc. I cal governs progressistes. És complex explicar la crisi. És complex resoldre-la. Però els passos que s'hagin de donar s'han de fer pensant en la gent, en les persones, en la igualtat, en la cohesió social, en l'esperit emprenedor i creador d'oportunitats i en la solidaritat. El President Montilla i el projecte socialista a Catalunya són la millor garantia de continuar progressant, sense posar en joc, les bases de modernització i reforma edificades per un Govern de la Generalitat que ha tingut l'equip de consellers i la gestió més eficaç i avançada socialment de l'actual període democràtic.