diumenge, 13 de febrer del 2011

Apunts per al debat socialista

El debat al PSC, és un debat que cal fer amb serenitat i responsabilitat. Amb amplitud de mires. Un debat que connecti amb els problemes de la socialdemocràcia a Europa. Que parli clar, que compti amb la gent. Que recuperi el valor social, de la gent, de les entitats, de la política. Que aprofiti les noves tecnologies i el seu gran potencial, ho estem veient aquests dies.

Un debat que doni respostes que apleguin persones diferents, que sintonitzi amb les qüestions mediambientals, amb les injustícies dels excessos financers que ha provocat la crisi. Falta política, política de veritat. I lideratge moral. Ens equivoquem, ho dic humilment, els europeus si pensem que l'espai públic no ha de tenir valors i moral. Sense lideratges morals i exemples morals es fa molt díficil. Amb totes les diferències dels nostres països, mirem Obama i d'altres referents.

Haver perdut la responsabilitat del Govern de Catalunya obliga més que mai, a sintonitzar amb les persones i els seus problemes. A rebatre els clixés sobre immigració, per exemple. A dir clar que el capitalisme sinó es regula bé, comporta problemes. A estar al costat de la gent que pateix, i a no permetre que s'aprofiti la crisi per retallar i laminar els serveis de salut i d'educació.

Un Estat de Benestar, eficient, és el que necessita Catalunya i Europa, i anar-ho estenent. Treball, competitivitat i solidaritat. És possible. El nord d'Europa amb tots els problemes i actualitzacions necessàries ens mostra part del camí. Si la gent té una garantia sobre el futur, amb esforç, l'economia i la societat funciona millor. Una política realista, empeltada d'humanisme, és més eficient i eficaç per remuntar aquesta crisi que té uns responsables clars. I tots nosaltres, i el PSC, un PSC obert, flexible, que s'estengui com a taca d'oli dins la societat, és responsable d'encertar.