dijous, 12 d’abril del 2012

Justícia social o populisme?


El passat dimarts la Plaça de la Vila bullia de protestes, de reivindacions de diferents moviments socials i ciutadans. Des del moviment escolar i educatiu per defensar la qualitat de l’escola pública, als treballadors de Badalona Comunicació, la tele, la ràdio i Bétulo que defensen el seu lloc de treball, fins els sindicats davant la retallada de drets laborals que comporta la reforma laboral.


Vaig veure una dona, una badalonina arribada fa molts pocs anys segur, d’origen àrab, i el seu fill, lluint la samarreta groga de SOS Escola Pública. Reivindicant, lluitant, perquè sabem que l’escola pública de qualitat garanteix la mobilitat social i el somni de construir un país just, on tothom tingui oportunitats en funció dels seus mèrits i on ningú es quedi enrera. Sovint aquí, víctimes de la televisió anestesiant i de la desmobilització política induïda de la classe mitjana i d'altres sectors populars benefactors del benestar, ho hem oblidat, fins ara, que ens volen arrabassar els serveis públics.


Si als anys 70, la lluita del moviment veïnal i per la democràcia és va fer, amb molts catalans i catalanes que havien arribat al nostre país feia pocs anys, avui, el combat que lliurem per la Justícia Social només el guanyarem, si incorporem als catalans, als badalonins i badalonines que han arribat al nostre país fa pocs anys, a més d'estudiants, fills de la classe mitjana desorientats, i d'altres moviments socials com diu la sociòloga Saskia Sassen.


És crucial la victòria de la Justícia Social sobre el populisme, instal·lat a la nostra ciutat com a experiment per estendre’s. Per això, la Badalona laboratori social com diria Enric Juliana, ha de sumar totes les forces socials de canvi, de progrés: O tindrem cohesió social, igualtat i esforç col·lectiu o patirem el conflicte i la divisió que el Govern populista de Badalona alimenta.


Aquesta cruïlla la tenim davant a Badalona. I es lliura a tot França, a Alemanya, a tot Europa. O l’afrontem, encara que sembli desubicat, i estenem el dret a vot a les municipals a aquells que ja són ciutadans empadronats, es manifesten per defensar els drets de tots, amb els requisits que s’estableixin, o la indefinició serà el terreny adobat per al cultiu de les pors irracionals. La indefinició i la confusió són els camps sobre els que es llaura el populisme. I la Justícia Social requereix projecte, claredat, mobilització i la mou el futur, l'esperança.

Publicat a Línia Badalona, el 12/IV/12