dissabte, 8 de setembre del 2012

Manifestació Diada: europeisme, justícia social i capacitat de decidir


Molts socialistes catalans, militants, activistes i dirigents hi anirem.


Cal reformular la relació amb l'Estat. Cal bilateralitat, avançar cap a una relació més confederal. El veritable federalisme avui, malgrat la crisi financera, és avançar cap els Estats Units d'Europa (EUE).


Diu Enric Juliana que cal que l'acte hi hagi banderes europees, hi estic d'acord. Crec també en el pacte amb l'Estat, amb la UE i intern que propugna Joan Majó.


Nosaltres som un vell poble europeu, com ho és Castella. L'Estat avui no ofereix un projecte de futur per a totes les nacions ibèriques com deien els del 98. Com demanava Ortega. Una reformulació d'Europa el pot oferir. Dóna la sensació que l'Espanya castellana retrobada a si mateixa, i els interessos de l'Estat no volen reformulació, ni federació, que ha de ser asimètrica.


Nosaltres, els socialistes catalans, hem d'avançar en la via del pacte. Necessitem una hisenda pròpia i continuar essent solidaris: per decisió pròpia. Però cal igualtat en l'atenció a totes les persones amb dificultats i aquest fet en la perspectiva de l'Estat, per la pròpia redistribució dels recursos, no és dóna fermament.


La nostre pàtria és Europa deia P. Maragall. El dia 16 se li tributa un merescut homenatge al Castell de MOntesquiu. Una pàtria a la que els catalans hi hem de ser des de la nostra personalitat nacional, on ens hi retrobarem amb els pobles germans ibèrics i amb els pobles europeus. Amb voluntat d'unió des de la llibertat. Una Europa que ha de tornar a ser, algun dia, malgrat la crisi financera, una avançada de drets socials i humans. Ens toca al socialisme europeu i català també ser-hi i perseguir-ho.


El dia 11, les cancelleries europees i l'Estat han de veure que des de la concòrdia i la voluntat de sumar, els catalans tenim un projecte per al futur: des del meu punt de vista el federalisme europeu, malgrat que sense ser estrictament independentista com ha dit i s'ha definit l'Ernest Maragall, molts catalans avui la desitgin.